ГРАД И ОПШТИНЕ МОРАЈУ ИМАТИ БОЉУ САРАДЊУ!
2.2.2011

Због неизвршеног трансфера буџетских средстава Града Ниша у целости намењених за рад општина, насталим проблемима које у свом раду имају организације локалне самоуправе Града Ниша и слабом сарадњом са Управом за финансије Града Ниша и градоначелником Ниша у Медиацентру Ниш, одржана је конференција за новинаре. О актуелним питањима финасирања и рада нишких општина говорили су: проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула; др Лелица Костић, председница Градске општине Црвени Крст; и Зоран Видановић, председник градске општине Нишка Бања.

„И у 2011.години отпочело се са нередовним финансирањем рада организација локалних самоуправа града Ниша. Планирани трансфер новца намењен општина опет касни и не преноси се у целости – истакли су челници општина. Више пута смо указивали на последице оваквог начина финансирања градских општина - истакао је председник општине Палилула, проф.др Игор Новаковић, али нико не жели да то озбиљно схвати. Због нередовног прилива планираних средстава, кашњења и пребацивање трансфера у деловима, угрожен је даљи рад и ликвидност Општина. „У тренутку када се решавају бројни проблеми грађана и остварују пројекти уз подршку ЕУ, дуговања и обавезе општине ка добављачима се увећавају, подсетио је председник Новаковић. Многи су најавили и тужбе због дуговања која су настала нередовним трансфером новца. Недопустиво је и несхватљиво да Управа за финансије и Град Ниш, на овај начин угрожавју нормално функционисање рада градских општина и решавање бројних проблема наших грађана. „Да се разумемо, ја овим нисам егзистенцијонално угрожен и своју плату примам као универзитетски професор али је недопустиво да запослени у нашим општинама, који имају плату у просеку око 23.хиљаде динара, који марљиво раде и од који се тражи да без поговора обављају послове за потребе грађана, трпе последице нечије самовоље. Својевремено су градске општине тражиле да се повећају надлежности, да не би дошле у ситуацију да неког моле за трансфер, већ да га саме зараде. До тога није дошло јер је Статут града измењен и сви договори који су били првобитно постигнути нису испоштовани. Дошло је до ситуације да о трансферима ка општинама и роковима одлучује начелник Управе за финансије града Ниша. Затражили смо информацију, шта је то било приоритет за плаћање из градског будзета у периоду од 25. јануара до 2. фебруара. Тренсфери ка општинама су до краја 2009. године били редовни, а онда је у децембру те године ускраћено 25% трансфера градским општинама и од тада општине имају проблем са ликвидношћу.

Председница Градске општине Црвени Крст, др Лелица Костић каже да градоначелник избегава сусрете са председницима општине. ”Није само пренос средстава проблем. Прошле недеље сам у неколико наврата тражила састанак са градоначелником, али ми је његова секретарица тражила да прецизирам теме разговора. Бројни су проблеми, а нека питања због ограничених надлежности не могу да решим самостално па је зато неопходна консултација са градоначелником. До тог састанка још није дошло. Ми зараде радницима исплаћујемо редовно сваког месеца, зато нам је потребна прецизна динамика преноса средстава од Града Ниша, како би реално планирали остваривање и других обавеза - каже председница Костић. Председник Градске општине Нишка Бања, Зоран Видановић је био врло директан у оцени тренутне ситуације рекавши да "Велики град не може да води мали човек, јер град онда не може бити нити велики нити леп". Јавно је упутио критике на рачун градоначелника Ниша да није испоштовао договоре са Општинама и да понавља грешке својих претходника. "Нису управе градски поседи, нити су јавна прердузећа и министарства партиски поседи, нити то смеју да буду, већ су ту због грађана Ниша. Тражимо да се органи градске управе понашају тако да раде у корист грађана Ниша, а не у корист својих политичких партија" нагласио је председник општине Палилула др. Игор Новаковић.